8 Treinstations worden of zijn al verbouwd tot OV-terminals. Reizigers kunnen hier makkelijk overstappen op het openbaar vervoer of eigen vervoer. De huidige stations zijn verouderd en kunnen de groei van het aantal treinreizigers niet aan.
Het gaat om:
Arnhem Centraal
Utrecht Centraal
Amsterdam Zuidas
Rotterdam Centraal
Den Haag Centraal
Breda
Amsterdam Centraal
Delft
Deze infographic geeft meer uitleg over de verbouwing van de nieuwe stations.
Het aantal treinreizigers groeit gemiddeld 3% per jaar. Deze groei zet in de toekomst waarschijnlijk door. Dat komt onder meer door de Europese hogesnelheidslijn. De meeste stations kunnen de stroom reizigers nu nog niet aan.
Utrecht Centraal bijvoorbeeld is al jaren te klein. Ooit is het station gebouwd voor zo’n 35 miljoen reizigers per jaar. Dat zijn er nu ongeveer 88 miljoen. Voor 2020 worden zo’n 100 miljoen reizigers per jaar verwacht.
Bovendien zijn veel stations erg verouderd. Ze voldoen niet aan de eisen die reizigers stellen aan bijvoorbeeld veiligheid en comfort. Reden genoeg om ze te verbouwen.
Achtergrond
Het ministerie van Infrastructuur en Milieu werkt aan 'een leefbaar, bereikbaar en veilig Nederland'. Het is verantwoordelijk voor alle verbindingen over de weg, het spoor, het water en door de lucht, en voor een veilig gebruik van onze infrastructuur.
Opdrachtgever Ministerie van Infrastructuur en Milieu
Veel informatie in een enkele infographic verpakken vereist een goede analyse en begrip van de materie, plus een duidelijke vormtaal en een heldere user interface. Iconen, onderdeel van de rijksbrede huisstijl, zijn uitstekend in te zetten om de verschillende aspecten van het reilen en zeilen op een OV-terminal te visualiseren. Enkele minimale animaties attenderen de gebruiker op de interactieve elementen in de infographic. De 5 thema’s en 8 stations worden op de website van het ministerie geïllustreerd met een honderdtal foto’s.