Internationale Spooragenda

Binnen vijf jaar twee miljoen passagiers het vliegtuig uit
min IenW

Internationale Spooragenda

Internationale Spooragenda

Binnen vijf jaar moeten twee miljoen passagiers het vliegtuig verruilen voor de trein. Bij een gemiddelde bezetting van 150 passagiers per vliegtuig scheelt dat ruim 13.000 vluchten voor Schiphol.

Dat is de ambitie van staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66). Ze zegt dat tegen NRC in een telefonische toelichting bij een brief die zij naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

In de langverwachte brief zet Van Veldhoven haar plannen voor verbetering van internationale treinverbindingen op een rij. In de discussie over uitbreiding van Lelystad Airport en de groei van Schiphol speelt de trein als milieuvriendelijk alternatief voor het vliegtuig een belangrijke rol. Vooral oppositiepartijen GroenLinks en de Partij voor de Dieren hameren op de trein als vervanging.

Uit een begeleidend onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM), verbonden aan het ministerie, blijkt dat bij vijf steden goede kansen bestaan om de trein het vliegtuig te laten vervangen. Het gaat om Brussel, Londen, Parijs, Frankfurt en Düsseldorf. Naast een goede treinverbinding met Amsterdam kunnen treinreizigers in Parijs en Frankfurt ook goed overstappen op het vliegtuig voor een lange vlucht.