NMCA

De Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse

NMCA

Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (NMCA)

 

De Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse

De Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (NMCA) brengt potentiële ontwikkelingen op de lange termijn in beeld voor wegen, vaarwegen, spoorwegen en het regionaal openbaar vervoer. De analyse richt zich daarbij zowel op personenvervoer als op goederenvervoer.

Tot 2030 wordt het steeds drukker op de Nederlandse infrastructuur. In de tien jaar daarna gaat het pas echt knellen, volgens de Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse.

MIRT

Het ministerie van IenM voert een keer in de vier jaar een Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse (NMCA) uit om een beeld te krijgen van de knelpunten op langere termijn op wegen, vaarwegen, spoorwegen en in het regionale ov. De investeringen tot 2030 zijn al afgedekt in het MIRT-programma. Voor de periode tot 2040 is nog niets geregeld.

Mobiliteit

Uit de NCMA blijkt dat de mobiliteit het sterkst groeit in de stedelijke regio’s. Met name rond Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven. Maar er dreigen ook bereikbaarheidsproblemen te ontstaan rond Amersfoort, Zwolle, Breda, Tilburg, Den Bosch en Arnhem-Nijmegen.

Download kaarten als PDF

Download Hoofdrapport
Nationale Markt- en Capaciteitsanalyse 2017 

uitgave ministerie Infrastructuur en Milieu

01-05-2017 (NMCA)